AKADEMİSYENLERDEN KAMUOYUNA DUYURU

6.5.2014

Bundan bir yılı aşkın bir süre önce ülkemizin bu alanda önde gelen üniversitelerinden bir grup Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi, dijital dosyaların kimi mahkemelerce delil olarak yorumlanmasındaki yanlışlara dikkat çeken bir duyuru yayınlamıştı. Aradan geçen sürede, bu duyuruda belirtilen temel bilimsel gerçeklerin dikkate alınmak şöyle dursun, Yargıtay Başsavcılığı ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından da yok sayıldığına ve uzman kanaatimize göre aslında kanıtsal geçerliği olmayan dijital verilere dayalı olarak yüzlerce insanın ağır hapis cezalarına çarptırıldığına üzülerek tanık olduk. Hükümlülerin ve ailelerinin yıllardır çektiği acılara geçtiğimiz hafta Deniz Kurmay Albay Murat Özenalp'in Mamak cezaevinde ailesinin önünde geçirdiği beyin kanaması sonucu 49 yaşında hayatını kaybetmesi eklenince gerek kamuoyunu, gerekse de sözkonusu davaların hükümlülerinin bireysel başvurularını değerlendirme aşamasında olan Anayasa Mahkemesi üyelerini bir kez daha konunun mesleğimizle ilgili yönü hakkında bilgilendirme gereğini duyduk.

1) Dijital dosyaların içerikleri ve üstverileri kolayca ve iz bırakmadan istenildiği gibi kurgulanabilir. Bir insan sadece kendi kontrolü dışında bir yerde elkonulan birtakım dijitallerin içinde veya üstverilerinde adı geçti diye suçlanamaz. Ne yazık ki, Yargıtay'ca onanan Balyoz ve İstanbul Casusluk davalarında sadece bu dayanakla yüzlerce insan mahkûm edilmiş ve ülkemizde herhangi bir insanın hiç suç işlemeden bu yöntemle hapsedilebilmesi için bir kapı açılmıştır.

2) Dijital bir dosyanın bir kişiye ait bir veri depolama ortamında bulunduğu ancak Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 134. maddesindeki elkoyma sırasındaki örnek çıkarma şartının yerine getirilmesi halinde kabul edilebilir. Diğer bir çok dava gibi, İstanbul Casusluk davasında da bu şart ihlal edilmiştir. Bu durumda, elkoymadan sonra herhangi bir değişikliğe uğradığından kuşku duyulamayacak, sağlıklı bir delilden söz etmek mümkün değildir.

3) Balyoz davasında delil olarak sunulan dijitallerin sahte oldukları, yani hazırlandıkları iddia edilen yer ve zamanlarda hazırladığı iddia edilen kişilerce oluşturulmamış oldukları bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu sahtecilikler üniversitelerde seminerlere konu olmuş, uluslararası adlî bilişim konferanslarında örnek olay olarak sunulmuştur. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu sahteciliği kanıtlayan onlarca bilirkişi raporunu görmezden gelmesini onamakla kalmamış, hukukumuza "sanığın aleyhindeki delillerde zaman ve mantık çelişkileri varsa bunu sanığın kendisinin yaptığı varsayılır" şeklinde akıldışı bir içtihat eklemiştir.

Meslekî ve vicdanî sorumluluğumuzun bir gereği olarak kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Prof. Dr. Cem Say

Prof. Dr. Göktürk Üçoluk

Prof. Dr. Fatoş Yarman Vural

Prof. Dr. A. Coşkun Sönmez

(İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü)

Doç. Dr. Borahan Tümer

(Marmara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü)

Prof. Dr. M. Bülent Örencik

(İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü - emekli)

Y. Doç. Dr. Albert Ali Salah

Doç. Dr. Melih Kırlıdoğ

(Marmara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü)

Prof. Dr. Müslim Bozyiğit

(Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü)

Doç. Dr. Erol Şahin

Doç. Dr. Şule Özev

(Arizona State University Elektrik Mühendisliği Bölümü)

Dr. Faruk Tokdemir

Dr. Onur Tolga Şehitoğlu

Y. Doç. Dr. Hamdi Erkunt

(Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü)

Prof. Dr. Ali Rıza Kaylan

Y. Doç. Dr. Mustafa Gökçe Baydoğan

Prof. Dr. Ş. İlker Birbil

(Sabancı Üniversitesi Üretim Sistemleri Mühendisliği Bölümü)

Prof. Dr. Bülent Sankur

(Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü)

Prof. Dr. Yaman Barlas

Y. Doç. Dr. Gürkan Koldaş

(Hasdal Askerî Cezaevi)

Prof. Dr. Ercan Solak

(Işık Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü)

Prof. Dr. Bertan Bakkaloğlu

(Arizona State University Elektrik Mühendisliği Bölümü)

Dr. Abuzer Yakaryılmaz

(Laboratório Nacional de Computação Científica)

Dr. Çetin Meriçli

(Carnegie Mellon University)

Doç. Dr. Pınar Yolum

(Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü)

“Bu bildirinin bilgisayarcı meslekdaşlarıma yönelik olduğunu bilmekle beraber Istanbul Hukuk Fakültesi 1944 mezunu sıfatile imzamı yollamayı gerekli gördüm” yazan saygıdeğer hocamız Prof. Dr. Nermin Abadan-Unat başta olmak üzere desteklerini bildiren Prof. Dr. Nihal Ercan, Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, Prof. Dr. Meral Serdaroğlu, Prof. Dr. Ersan Demiralp, Prof. Dr. Aslı Tolun ve Y. Doç. Dr. Esra Mungan’a şükranlarımızı sunarız.

Son güncelleme: 9.10.2014