CoLoRs Araştırma Grubu Hayat Boyu Robot Öğrenme Proje Çalışmaları Osaka Üniversitesinde

Robot Learning Project Team working in Japan 

Open and Transdisciplinary Research Initiatives Enstitüsü Symbiotic Intelligent Systems (SisReC) Merkezi idari müdürü Minoru Asada, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü The Cognition, Learning and Robotics (CoLoRs) laboratuvarı başkanı Doç. Dr. Emre Uğur ve Osaka Üniversitesi Open and Transdisciplinary Research Initiatives Enstitüsü Symbiotic Intelligent Systems (SisReC) Merkezi’nde Özel Öğretim Üyesi ve Özyeğin Üniversitesi Fen Bilimleri Bölümünde Ozu Robotik Laboratuvarı’nın eş başkanı Profesör Erhan Öztop aşağıdakiler ile birlikte bazı projelerde iş birliği yapıyorlar:

 

Hayat boyu robot öğrenmesi projesi (Üç seviyeli Hesaplamalı Enerji Maliyetine dayalı İnsansı Sürekli Robot Öğrenimi adıyla Japan Society for the Promotion of Science tarafından da desteklenmektedir) yaşamları boyunca verimli ve faydalı davranışsal öğrenme ve gelişim sağlayan ve enerji maliyeti kısıtlarına sahip organizmalardan ilham alarak robotlardaki hesaplamalı enerji kısıtlamalarına odaklanmaktadır. Araştırmanın teması, insanlarda olduğu gibi, robotların sürekli davranış öğrenmesi ve gelişimi için bu kısıtlamanın ne kadar iyi çalıştığını anlamaktır. Özellikle içsel motivasyon, enerji koruma ve sürekli öğrenme için sembol oluşumu üzerinde sinerjik bir çalışma yürütülmektedir.

 

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü yüksek lisans öğrencisi G. Tuba Ç. Girgin Robot Öğrenmesinde İçsel Motivasyon ve Sembol Öğrenme konularında deneyimli olmakla beraber, bu proje kapsamında İçsel Motivasyona Dayalı Hesaplamalı Enerji Maliyeti ve Sembol Oluşumu üzerine çalışmaktadır. Çalışma, üç ay boyunca Osaka Üniversitesinde devam edecek.

 

 

 

 

T. Baturhan Akbulut, Boğaziçi Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisi olup Matematik ile ÇAP yapıyor. Şu görevleri üstleniyor:

 

  1. Affetto robotunun yüz kontrolü için dokunma sensörlerinin robot kontrol sistemine integrasyonu. Bu sistemi kullanarak Maša Tomšič(Lisbon Üniversitesinden SisReC’te Ziyaretçi Araştırmacı) ile birlikte dokunma ve robot duyguları arasındaki bağlantıyla ilgili araştırma yapıyorlar. Aynı zamanda, bu basınç geri bildirim mekanizması robotlardaki yapay “ağrı,acı” implementasyonunda kullanılacak.

 

  1. Gösterim yoluyla robot öğrenimini geliştirmek ve robotun sezgisel kontrolü için birinci şahıs görüntüsü deneyimi yaratmak amacıyla derinlik kamerası görüntüsünün VR sistemine aktarımı.

 

  1. Gelişmiş elastik nesne manipülasyonu için robota CNMP implementasyonu.

 

 Çalışmalar SisReC, Osaka Üniversitesi, Osaka, Japonya’da üç ay boyunca devam edecek.

 

                  Robot Learning Project Team working in Japan

Bize Ulaşın

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Boğaziçi Üniversitesi,
34342 Bebek, İstanbul, Türkiye

  • Telefon: +90 212 359 45 23/24
  • Faks: +90 212 2872461
 

Bizi takip edin

Sosyal Medya hesaplarımızı izleyerek bölümdeki gelişmeleri takip edebilirsiniz