Bilgisayar Mühendisliği ve Dilbilim Bölümleri tarafından geliştirilen Türkçe Dil Platformu (TULAP) Erişime Açıldı

TULAP - Cmpe websitesi haber resmi

Boğaziçi Üniversitesi’nde geliştirilen doğal dil işleme uygulamalarına ve derlemlerine tek noktadan kolaylıkla erişilebilmesini sağlayan TULAP (Turkish Language Processing Platform, Türkçe Dil İşleme Platformu) http://tulap.cmpe.boun.edu.tr adresinden erişime açılmıştır.

 

TULAP, çok disiplinli bir proje kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi’nin Bilgisayar Mühendisliği ve Dilbilimi bölümlerinde çalışan araştırmacılar tarafından geliştirildi. Suzan Üsküdarlı, Arzucan Özgür, Tunga Güngör ve Balkız Öztürk’ün öncülük ettiği ve geçtiğimiz aylarda tamamlanan projenin temel amacı, üniversitemiz bünyesinde Türkçe doğal dil işleme çalışmaları kapsamında geliştirilmiş olan derlemlere ve yazılım araçlarına açık erişim sağlamaktır. 

 

Proje kapsamında Boğaziçi Üniversitesi’nde daha önce geliştirilmiş olan Türkçe doğal dil işleme ile ilgili derlem ve araçların geliştiricileri ile beraber yapılan çalışmalar sonucunda 11 derlem ve 14 araç bir araya getirilerek proje sitesi üzerinden erişilebilir hale getirilmiştir.

 

TULAP üzerinde sunulan Türkçe doğal dil kaynaklarının kolaylıkla erişilebilir olmasına çok önem verilmiştir. Derlemler siteden indirilip ilgili lisansları doğrultusunda kullanılabilecektir. Araçların kolaylıkla denenebilmesini sağlayan bir arayüz hazırlanmıştır. Ayrıca tüm araçlar konteyner haline getirilmiş olduğu için isteyenler kolaylıkla indirip kendi ortamlarında kullanabilecektir.

 

Projenin geliştiricileri bundan sonra ilgili bölümlerde geliştirilen kaynakların bu platformda yer almasını hedefliyorlar. Bu şekilde platformun araştırmaların sürdürülebilirliğine ve araştırmalardan herkesin hızlıca faydalanmasına önemli katkıda bulunacağı düşünülüyor.

Aşağıda metin özetleme ve adlandırılmış varlık tespiti araçlarının ekran görüntülerini görebilirsiniz.

 

 

 

Takımımız:

 

 

 

 Proje ve ekip hakkında bilgi için buraya tıklayın.

Bize Ulaşın

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Boğaziçi Üniversitesi,
34342 Bebek, İstanbul, Türkiye

  • Telefon: +90 212 359 45 23/24
  • Faks: +90 212 2872461
 

Bizi takip edin

Sosyal Medya hesaplarımızı izleyerek bölümdeki gelişmeleri takip edebilirsiniz