Lisans Kayit ve Danismanlik Bilgileri

Önemli not: Lütfen bilgisayar sisteminde kayitli bulunan e-posta adresinizin ve telefon numaranizin güncel olmasina özen gösteriniz. Kimi durumlarda acil olarak ögrencilere ulasmak gerekebilmektedir.

Kisaltmalar ve Tanimlar

* GNO: Genel not ortamasi.
* DNO: Dönem not ortamasi.
* Sinamali ögrenci: GNO<2.00 olan ögrenci.
* Basarisiz ögrenci (repeating statüsü): GNO<2.00 olan ve iki dönem üst üste DNO<2.00 olan ögrenci.
* Yasal azami süre: Ingilizce hazirlik programinda geçirilen süreler hariç 14 dönem (ÇAP ögrencileri için 10 dönem).
* Mezuniyet kredisi: 145 kredi.
* Ortalama dönem kredisi: Hangi dönemde olunursa olunsun, 18,1 kredi (mezuniyet kredisi / ders programindaki dönem sayisi; 145 / 8).
* Son sinif ögrencisi: 111 krediyi (toplam mezuniyet kredisinin 3/4'ünü) tamamlamis olan ögrenci.
* Bölüm Kurulu onayi: Ögrencinin kaydiyla ilgili bir konuda Bölüm Kurulu'nun (bölümdeki ögretim elemanlarinin) onayinin alinmasi. Bu tür bir durumda, ögrenci isteginin gerekçesini açiklayarak dilekçe doldurmali, danismanin görüsü ile imzasini almali ve dilekçeyi bölüm sekreterligine veya danismana teslim etmelidir. Izleyen ilk Bölüm Kurulu toplantisinda veya ögretim elemanlari arasinda e-posta yoluyla dilekçe karara baglanir.
* Yönetim Kurulu onayi: Ögrencinin kaydiyla ilgili bir konuda Mühendislik Fakültesi Yönetim Kurulu'nun (Yönetim Kurulu'nda görev yapan ögretim elemanlarinin) onayinin alinmasi. Bu tür bir durumda, ögrenci isteginin gerekçesini açiklayarak dilekçe doldurmali, önce danismanin sonra bölüm baskaninin görüsü ile imzasini almali ve dilekçeyi Mühendislik Fakültesi'ne gönderilmek üzere bölüm sekreterligine teslim etmelidir. Izleyen ilk Yönetim Kurulu toplantisinda dilekçe karara baglanir.

Kaydin Tamamlanmasi

1.a Yeni bir döneme kayit zamaninda, ders ekleme/birakma (add/drop) süresinde veya dersten çekilme (withdrawal) süresinde, ders programi bilgisayar üzerinde hazirlandiktan sonra, mutlaka danisman onayina gönderilmelidir ve danismandan onay gelmeden kaydin tamamlanmadigi unutulmamalidir. (Örnegin, ögrenci kaydini onaya gönderdikten sonra kaydin tamamlandigini düsünürse ve bilgisayar üzerinden takip etmezse, danismanin kaydi reddetmesi ve ögrenciye düzeltmesi için geri göndermesi durumunda, kayit yarim kalacaktir.) Danisman, ders programinda bir takim eksiklikler veya hatalar görebilir ve düzeltilmesi amaciyla programi reddederek ögrenciye geri gönderebilir. Ögrencinin programi düzeltip tekrar danisman onayina göndermesi, danismanin tekrar inceleyerek onaylamasi veya reddetmesi, vs. zaman alabilir. Bu nedenle, kayitlarin son gününe kalmadan ders programinin tamamlanarak danisman onayina gönderilmesi tavsiye edilir. Aksi halde, kayit tarihi geçtikten sonra program hala onaylanmamissa, ögrenci geç kayda kalacaktir ve fazladan kayit parasi yatirmasi gerekecektir.
1.b Ögrencinin kaydiyla ilgili bir konuda danismanin onayina ek olarak Bölüm Kurulu'nun da onayi gerekiyorsa, ögrenci dilekçe ile istegini belirtmelidir.
Eger kayit süresi sona ermeden dilekçe karara baglanabilecekse, dilekçenin sonucu beklenmeli, bu sonuca göre (istegin kabul edilip edilmemesine göre) ders programi hazirlanmali ve danismanin onayina gönderilmelidir.
Eger dilekçenin karara baglanabilmesi kayit süresinden sonraya kalacaksa, ögrenci dilekçedeki istegini hesaba katmadan normal ders programini hazirlamali ve danismanin onayina göndermelidir (aksi takdirde, ögrenci geç kayda kalacaktir). Sonradan dilekçedeki istek kabul edilirse, ders programinda gerekli degisiklik danisman tarafindan Kayit Isleri ile irtibata geçerek yaptirilacaktir.
1.c Ögrencinin kaydiyla ilgili bir konuda danismanin onayina ek olarak Yönetim Kurulu'nun da onayi gerekiyorsa, ögrenci dilekçe ile istegini belirtmelidir. Ögrenci, dilekçenin sonucunu beklemeden, dilekçedeki istegini hesaba katmadan normal ders programini hazirlamali ve danismanin onayina göndermelidir (aksi takdirde, ögrenci geç kayda kalacaktir). Sonradan dilekçedeki istek kabul edilirse, ders programinda gerekli degisiklik Yönetim Kurulu tarafindan Kayit Isleri ile irtibata geçerek yaptirilacaktir.

Genel Bilgiler

2.a Ögrenci ders programini hazirlarken, ders saatleri arasinda çakisma olmamasina dikkat etmelidir. Gerekli hallerde, ögrenimini etkilemeyecek sekilde az sayida çakismaya izin verilebilir. Bu durumda, ögrenci ders programini danismanin onayina gönderirken gerekli açiklamayi da yapmalidir. Içinde çakismalarin oldugu bir program herhangi bir açiklama olmadan onaya gönderilmemelidir; bu tür bir program reddedilecektir.
2.b Ögrenci ders programini hazirlarken, bölümün ders programindaki sirayi takip etmelidir. Örnegin, dördüncü döneme ait bir ders alinmadan, besinci döneme ait bir ders alinmamalidir. Geçerli bir mazeret dolayisiyla siranin bozulmasi danismanin onayina baglidir. Bu durumda, danismanla konusarak onay alinmalidir.
2.c Ders programinda bulunmayan dersler kesinlikle kredili olarak alinamaz. Bu tür bir ders, istenirse kredisiz olarak alinabilir. Kredisiz olarak alinan dersler daha sonra krediliye çevrilemez.
2.ç Ilk iki döneminde bulunan ögrenciler paket program alirlar; diger bir deyisle, bulunduklari dönemin bütün derslerini ilk açildiklarinda almak zorundadirlar (2.e'deki istisna disinda).
2.d Ögrenci hangi dönemde olursa olsun, ilk iki dönemin zorunlu derslerini birakamaz (add/drop) veya bu derslerden çekilemez (withdrawal) (2.e'deki istisna disinda). Zorunlu olmayan dersleri (örnegin, kredisiz olarak alinan bir ders) ise birakabilir veya bu derslerden çekilebilir.
2.e Egitimlerine akademik yilin ikinci döneminde (bahar dönemi) baslayan ve ilk dönemlerini GNO>=2.75 ile tamamlayan ikinci dönem ögrencileri, paket programlarindaki bir ders yerine baska bir gerekli dersi danisman onayi ile alabilirler. Söz konusu olan yerleri degistirilecek dersler EC ve HSS ise, GNO>=2.75 sarti aranmaz. Yer degistirme, paket programdaki sadece bir ders için yapilabilir.
2.f F notu alinan bir ders, ilk açildiginda tekrarlanmak zorundadir. Ögrencinin geçerli bir mazereti dolayisiyla dersi ilk açildiginda tekrarlamamasi Yönetim Kurulu'nun onayina baglidir.
2.g Ögrenci F aldigi için tekrarladigi bir dersten çekilemez. Ögrencinin geçerli bir mazereti dolayisiyla dersten çekilmesi Yönetim Kurulu'nun onayina baglidir.
2.g Seçmeli bir dersten (HSS veya CC) F alindiginda, ayni ders tekrarlanabilir veya bu dersin yerine ayni seçmeli grubuna giren baska bir ders R (tekrar) isareti ile alinabilir.
2.h Ögrenci DD ve DC aldigi derslerin ögrenim süresi boyunca en çok alti tanesini tekrarlayabilir. Bir dönemde en çok bir tane DD ve DC dersi tekrarlanabilir. Bu tür bir ders, dersin alinisindan sonraki üç dönem içinde tekrarlanmalidir; ilk iki dönemin DD ve DC dersleri ise, dördüncü dönemden sonra tekrarlanamaz.
2.i F, DD veya DC dolayisiyla tekrarlanan bir derste, alinan son not geçerlidir. Önceki not geçerliligini yitirir, fakat transkripte gözükür.
2.i Ögrenci E notu aldigi bir dersin E sinavina girer. Dersin harf notu, sinavda basarili olursa DD, basarisiz olursa F olur. E sinavinda basarili olan ögrencilere DD'den yüksek not verilemez.
2.j Lisans ögrencileri 6xx kodlu dersleri kesinlikle alamazlar.
2.k 5xx kodlu dersleri sadece son sinif olan ve GNO>=2.50 olan ögrenciler alabilir. GNO<2.50 olan ögrencilerin 5xx kodlu bir ders almasi Bölüm Kurulu'nun onayina baglidir.
2.l Bölüm programindaki zorunlu dersler, ögrenci degisim programý (exchange) kapsami haricinde,  ilk alinislarinda Bogaziçi Üniversitesi disindan alinamaz.
2.m Bir dersin harf notunda yanlislik olmasi durumunda, not düzeltmesi en geç izleyen dönemin kayit süresinin sonuna kadar yapilabilir (örnegin, 2003-2004 2. dönemindeki bir derste verilen bir not, ancak 2004-2005 1. dönemin kayit süresinin sonuna kadar (yaklasik, Ekim 2004) degistirilebilir). Bu durumda, ilgili ögretim elemani not degisikligini Mühendislik Fakültesi Dekanligi'na bir dilekçe ile bildirir.
2.n Yaz döneminde en fazla 10 kredilik ders veya 3 ders (örneðin, 4 kredilik 3 ders) alinabilir.

Fazla Ders Alma

3.a Ögrenci, normal olarak, bulundugu dönemdeki ders sayisi kadar veya ortalama dönem kredisi kadar ders almalidir. Bu ders sayisinin veya dönem kredisinin asilmasi, fazla ders kapsamina girer.
3.b GNO>=3.00 olan ögrencilerin bir (ÇAP ögrencisi ise iki) fazla ders almasi veya GNO>=2.00 olan son sinif ögrencilerinin mezun olabilmek için son iki dönemde birer (ÇAP ögrencisi ise ikiser) fazla ders almasi danismanin onayina baglidir. Bu durumda, danismanla konusarak onay alinmalidir.
3.c 2.50<=GNO<3.00 olan ögrencilerin bir fazla ders almasi Bölüm Kurulu'nun onayina baglidir.
3.ç 2.00<=GNO<2.50 olan ögrencilerin bir fazla ders almasi veya GNO>=2.00 olan son sinif ögrencilerinin mezun olabilmek için iki fazla ders almasi Yönetim Kurulu'nun onayina baglidir.
3.d Hangi dönem veya statüde olunursa olunsun, fazla ders sayisi en fazla 2 ders veya ortalama dönem kredisinin 8 fazlasi olabilir; kesinlikle bunu asamaz.
3.e Üniversite disindan yatay geçis yapan ögrenciler ilk dönemlerinde fazla ders alamazlar.
3.f Ögrenci ilk doneminde fazla ders alamaz.
3.g Ikinci dönem ögrencilerinden bütün derslerini tamamlamis ve GNO>=3.00 olan ögrencilerin bir fazla ders almasi danismanin onayina baglidir. Bu durumda, danismanla konusarak onay alinmalidir.

Az Ders Alma

4.a Ögrenci, normal olarak, bulundugu dönemdeki ders sayisi kadar veya ortalama dönem kredisi kadar ders almalidir. Bu ders sayisindan veya dönem kredisinden daha az ders alinmasi, az ders kapsamina girer.
4.b Ögrencinin ders yükünü 15 krediye kadar düsürebilmesi danismanin onayina baglidir. Bu durumda, danismanla konusarak az ders alinmak istenmesinin sebebi açiklanmali ve onay alinmalidir.
4.c Ögrencinin ders yükünü 11 krediye kadar düsürebilmesi Yönetim Kurulu'nun onayina baglidir (4.ç ve 4.d'deki istisnalar disinda). Buna izin verilebilmesi için, önemli bir gerekçenin olmasi gerekir (önemli kisisel hastaliklar, sinamali statüde olma, vs.).
4.ç En çok iki dönem içinde mezun olabilecek durumda olan ögrenciler için, ögrencinin ders yükünü 11 krediye kadar düsürebilmesi danismanin onayina baglidir; Yönetim Kurulu'nun onayi gerekmez. Bu durumda, danismanla konusarak onay alinmalidir.
4.d Basarisiz durumda olan ögrenciler kisitli ders alabileceklerinden dolayi, bu durumda olan ögrenciler ders yükünü 11 krediye kadar düsürebilirler; danismanin veya Yönetim Kurulu'nun onayi gerekmez.
4.e Hangi dönem veya statüde olunursa olunsun, kesinlikle 11 krediden az ders alinamaz (mezun olunmasi için 11 krediden az ders kaldigi durum disinda).

Basarisiz Ögrenciler

5.a Basarisiz (repeating) statüsünde olan ögrenciler, ortalama dönem kredisinden fazla kredi alamazlar. F tekrarinin yani sira, ortalama dönem kredisini asmayacak sekilde DD ve DC derslerini tekrarlayabilirler ve/veya en çok iki yeni ders alabilirler. Yaz döneminde ise, F, DD ve DC tekrarinin yani sira, toplam 10 krediyi veya 3 dersi asmayacak sekilde en çok iki yeni ders alabilirler.
5.b Toplam mezuniyet kredisinin 3/4'ünü tamamlamis veya yasal azami süresinin son iki döneminde olan basarisiz statüdeki ögrenciler, 5.a'da belirtilen sinirlamaya tabii degildir. Bu ögrenciler, ortalama dönem kredisini (yaz dönemi ise, 10 krediyi) asabilirler veya ikiden fazla yeni ders alabilirler.
5.c Basarisiz statüde iken baska bir üniversiteden özel ögrenci statüsü ile alinmis olan dersler, kredili olarak sayilamaz.

Sinamali Ögrenciler

6.a Sinamali statüde olan ögrenciler fazla ders alamazlar.
6.b Toplam mezuniyet kredisinin 3/4'ünü tamamlamis veya yasal azami süresinin son iki döneminde olan sinamali statüdeki ögrenciler, 6.a'da belirtilen sinirlamaya tabii degildir. Bu ögrenciler fazla ders alabilirler.

CC Dersleri

7.a CC dersleri (Complementary Elective - Tamamlayici Seçmeli), Bilgisayar Mühendisligi konularina dogrudan dahil olmayan, fakat Bilgisayar Mühendisligi disiplininin çesitli konulariyla ilgili olan tamamlayici teknik derslerdir.
7.b Alinabilecek CC derslerin listesi http://www.cmpe.boun.edu.tr/undergrad/complementary adresinden (veya bölümün ana sayfasindan "Undergraduate" ve "Complementary Courses" baglantilari izlenerek) bulunabilir.
7.c Ögrenci CC dersi olarak 7.b'de belirtilen derslerden birini almalidir. Bu listede olmayan, fakat CC dersi niteligini tasidigini düsündügü bir dersi almak isterse, danismaniyla görüsmelidir. Danisman da dersin CC dersi olabilecegi kanisina varirsa, e-posta yoluyla Bölüm Kurulu'na soracaktir. Bölüm Kurulu'ndan olumlu görüs çikmasi durumunda, sonuç ögrenciye bildirilerek dersi kaydina eklemesi saglanacak ve ders CC dersleri listesine eklenecektir.
7.ç Dördüncü sinifta alinmasi gereken alti tane CC dersinden en az üç tanesi Cmpe dersi olmalidir (yani, en fazla üç tanesi Cmpe bölümü disindaki dersler olabilir). Cmpe ders sayisi için bir üst sinir yoktur; istenirse altisi da Cmpe dersi olabilir, bölüm disindan ders alinmayabilir.
7.d Ögrenci iki dönem proje yapmak üzere bir CC dersi yerine Cmpe491 dersi alabilir. Cmpe491 dersini sadece GNO>=2.00 olanlar alabilir. GNO<2.00 olan ögrencilerin Cmpe491 dersini almasi Bölüm Kurulu'nun onayina baglidir.

HSS Dersleri

8.a HSS dersleri (Humanities and Social Sciences - Sosyal Seçmeli), ögrencilerin Bilgisayar Mühendisligi'nin teknik konularinin yani sira sosyal konularla da temas kurmalarina yönelik olan sosyal içerikli derslerdir.
8.b Alinabilecek HSS derslerinin listesi http://www.eng.boun.edu.tr/hss.html ve http://www.cmpe.boun.edu.tr/undergrad/hss/hssofdepartment.php adreslerinden (veya bölümün ana sayfasindan "Undergraduate" ve "HSS Courses of Engineering Faculty" ile "HSS Courses Determined by the Department" baglantilari izlenerek) bulunabilir. Ilk liste Mühendislik Fakültesi tarafindan belirlenen ve bütün mühendislik bölümlerince alinabilecek HSS derslerini; ikinci liste ise ilkinde olmayan ve Bilgisayar Mühendisligi Bölümü tarafindan belirlenen HSS derslerini içerir.
8.c Ögrenci HSS dersi olarak 8.b'de belirtilen derslerden birini almalidir. Bu listede olmayan, fakat HSS dersi niteligini tasidigini düsündügü bir dersi almak isterse, danismaniyla görüsmelidir. Danisman da dersin HSS dersi olabilecegi kanisina varirsa, e-posta yoluyla Bölüm Kurulu'na soracaktir. Bölüm Kurulu'ndan olumlu görüs çikmasi durumunda, sonuç ögrenciye bildirilerek dersi kaydina eklemesi saglanacak ve ders bölümün HSS dersleri listesine eklenecektir.

Baska Bölümlerden Ders Alma

9.a Meslek Yüksekokulu'nca verilen dersler kredili olarak alinamaz.

Mezuniyet

10.a Bölümden mezun olabilmek için en az 145 kredinin doldurulmasi gerekir.
10.b Mezun olabilmek için ögrenimin yasal azami süre içerisinde en az 2.00 GNO ile tamamlanmasi gerekir.

 

Not: Bu dokümanda yer almayan bilgilere veya daha detayli açiklamalara, Bogaziçi Üniversitesi Lisans Egitim ve Ögretim Yönetmeligi'nden ulasilabilir (http://www.boun.edu.tr/Default.aspx?SectionID=275).

(Son güncelleme: Ekim 2013)