RoboAKUT ekibi RoboCup İran Open 2017'de birinci oldu

RoboAKUT ekibi, her yıl düzenlenen uluslarası robot yarışması olan RoboCup'ın İran'da yapılan yerel versiyonu olan RoboCup İran Open 2017'de birinci oldu. Yerel olmasına rağmen Iran her yıl bu yarışmaya çeşitli ülkelerden takımların katılımını sağlıyor. Yarışma, robot futbolu, servis robotları, arama kurtarma robotları şeklinde genel kategorilere bölünebilecek birçok farklı kategoriden oluşuyor.

RoboAKUT takımı 2002 yılından beri arama-kurtarma etmen simülasyonu kategorisinde RoboCup dünya yarışmalarına katılmaktadır. Yarışmada hedef deprem sonrası oluşan çeşitli afet senaryolarında en az can ve mal kaybını verecek algoritmayı geliştirmektir. Kullanılan simülatör gerçek harita üzerinde yanan binaları, yıkıntı altında kalan insanları, kapanan yolları ve yaralanan insanları simüle etmektedir. Geliştirilen algoritmalar itfaiye, polis ve ambulans robotları kontrol ve koordine ederek en az can ve mal kaybı yaşanmasını hedeflemektedir. RoboAKUT takımında Prof. Dr. H. Leven Akın ve araştırma görevlisi ve doktora öğrencisi Okan Aşık yer almaktadır.